top of page
Paspoort aanvraag

​​

Sinds 15 juni 2015 zijn onze ambassades enconsulaten niet langer bevoegd om gewone paspoorten af te leveren aan personen die in de bevolkingsregisters in België zijn geregistreerd. Dit betekent dat alleenpersonen met de Belgische nationaliteitdie in de bevolkingsregisters van eenambassade, een consulaat-generaal of eenconsulaat zijn ingeschreven, nog een gewoon paspoort in het buitenland kunnenaanvragen.

Zoals al enige tijd het geval is, zijn onze ereconsuls niet langer bevoegd om gewone paspoorten af te leveren.Personen die niet in de bevolkingsregisters van een diplomatieke of consulairevertegenwoordiging en evenmin in de bevolkingsregisters in België zijn ingeschreven, moeten eerst hun situatieregulariseren en zich laten inschrijven alvorens een aanvraag voor een nieuwpaspoort te kunnen indienen.

Het is nog steeds mogelijk voor een Belg die in het buitenland zijn paspoort verloren heeft of die zich in een noodsituatiebevindt, om een voorlopig paspoort aan tevragen (ongeacht of hij ingeschreven is inde bevolkingsregisters in België of niet) .Deze aanvraag kan ook bij een van onze ereconsuls worden ingediend. Voor meer informatie betreffende deaanvraag van een nieuw paspoort, kunt u de volgende websites bezoeken:-http://countries.diplomatie.belgium.be/nl/thailand/consulaire_diensten/paspoorten/-http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Diensten_in_het_buitenland/Belgisch_paspoort/2..                        

Levensbewijs
 

De ambassades en consulaten zullen enkel het levensbewijs formulier van de FPD Federale pensioendienst (voralleer RVP,  DIBISS, DOSZ) aftekenen. Dit certificaat kan alleen worden afgetekend nadat onze diensten in staat zijn geweest om tecontroleren of de aanvrager nog in leven is. Om de consulaire diensten van deambassade in staat te stellen dit na tegaan, moet de aanvrager:- ofwel zich in persoon bij onze dienstenaanmelden;- ofwel een medisch attest van eenerkende arts overmaken waaruit blijkt dat de aanvrager in leven is;- ofwel een foto van hemzelf met een krant doorsturen waarop de datum van de krant leesbaar moet zijn. 

Levensbewijs FPD formulier  (laatste wijziging 07/07/2016)

Rijbewijs.

De afgifte van het rijbewijs valt niet onder de bevoegdheid van de consulaire diensten. Voor eventuele vragen hieromtrent, gelieve de volgende website te raadplegen  http://www.belgium.be/nl/mobiliteit/rijbewijs/nieuw_rijbewijs_aanvragen
Een copie van de aanvragers rijbewijs kan bekomen worden op het laatse ingeschreven gemeentehuis in Belgie.
Geboorte Attest.
​
De ambassade kan geen uittreksel van een geboorteakte afgeven. Hiervoor moet je terecht bij de gemeente waar de akte werd overgeschreven in de archieven van de burgerlijke stand. De meeste gemeenten hebben een e-loket waar je dit document kan aanvragen.
Documenten afgeleverd in België en bestemd voor gebruik in Thailand dienen achtereenvolgens te worden gewettigd door verschillende instanties, met als laatste 2 in de keten : de Dienst Legalisatie van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken en de Ambassade van Thailand in Brussel. Ze dienen tevens vergezeld van een eensluidend verklaarde vertaling naar het Thai verricht in België door een beëdigd vertaler (wiens handtekening eveneens onderworpen is aan de legalisatieketen).
In Thailand dienen alle documenten (originelen + vertalingen) nog gewettigd door de Legalization Division van het Thaise Ministerie van Buitenlandse Zaken (die de handtekening wettigt van de diplomatieke ambtenaar op de Thaise ambassade in Brussel).
Gezondheidszorgen.
​
​
​
 
 
U heeft uw vaste verblijfplaats in Thailand, en België heeft geen bilaterale overeenkomst afgesloten met dit land over sociale zekerheid.   Een bijdrage van 3,5% is inderdaad afgehouden van uw Belgisch pensioen.
​
Deze bijdrage geeft u het recht op de terugbetaling van dringende gezondheidszorgen in het geval van tijdelijk verblijf in België of in een derde land, met uitzondering van het land waar u feitelijk verblijft, in uw geval Thailand.
 
Een vrijstelling van deze bijdrage is niet mogelijk.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:- uw verzekeringsinstelling (ziekenfonds)- of het RIZIV (Dienst voor Geneeskundige Verzorging, Directie Internationale Relaties, e-mail : rir@riziv.fgov.be)Verdere informatie kan u ook terugvinden op onze website:https://www.socialsecurity.be/.../leaving_belgium/index.html.
Domaine Relations Bilatérales - Domein Bilaterale Relaties
DG Appui Stratégique - Bestuur beleidsondersteuning
SPF Sécurité Sociale - FOD Sociale Zekerheid
Administratief Centrum
KruidtuinFinance
TowerKruidtuinlaan 50, bus 11000 brussel
​
Verdragslanden Sociale Zekerheid: Alle EEG landen + Algerije, Australie, Bosnia-Herzegovina, Kosovo, Macedonie, Marokko, Montenegro, Quebec (?), San Marino, Servie, Tunesia en Turkye. Alle andere landen hebben GEEN verdrag en de zieke kas zal geen medische onkosten, ongeacht dringend of niet, terug betalen.
Informatie, uit De expatgids voor wonen en werken in het buitenland van VIW .
Je moet in principe je Belgische ziekenfonds altijd verwittigen als je besluit om naar het buitenland te gaan om te werken / op pensioen gaat.
Testament opmaken in het buitenland

​

18 Augustus 2019  Bron: VIW Testament Aug 2019

 

Waar men ook woont ter wereld, eenieder wordt er vroeg of laat mee geconfronteerd: een overlijden van een dierbare. Alsof dat nog niet erg genoeg is, zal er nagegaan worden wie zijn goederen zal erven. Laat het nu net dit laatste zijn waar vaak problemen ontstaan. Mensen die weten dat er na hun overlijden moeilijkheden zullen ontstaan tussen hun erfgenamen, maken meestal een testament op. Door dit testament willen zij de ruzies voor zijn. Maar wat nu indien men in het buitenland woont en men een testament wil opmaken?

 

Een testament opmaken in België

Voor een Belg die in België woont en er aldaar zijn goederen wenst te verdelen via een testament, zijn er twee soorten testamenten nl. het eigenhandig testament en het notarieel testament.

Een “eigenhandig” testament moet volledig door de erflater eigenhandig geschreven, gedagtekend en ondertekend worden.

Een “notarieel” testament wordt opgemaakt bij de notaris in het bijzijn van twee getuigen. De erflater dicteert zijn laatste wil en de notaris schrijft het testament op. Daarna zal dit testament geregistreerd worden in het CRT (Centraal Register voor Testamenten).

 

Opgepast!

Het Belgisch erfrecht is sinds kort gewijzigd, maar er blijven nog steeds “reservataire” erfgenamen bestaan; dit zijn bijvoorbeeld de kinderen. Zij hebben altijd recht op een “reserve”, een deel van de nalatenschap. In zo’n geval kan de erflater dus niet al zijn goederen via een testament aan iemand anders overmaken! Alleen het deel dat overblijft na de aftrek van de reserve voor de kinderen, zal hij kunnen overmaken aan wie hij wenst!

Het is echter mogelijk dat een Belg in een ander land woont waar deze reserve niet bestaat!

Hij doet er in zo’n geval goed aan om een plaatselijke notaris te consulteren.

 

Een testament maken in het buitenland

Naast het notarieel testament en het eigenhandig testament, bestaat inderdaad de mogelijkheid dat men als Belg een zogenaamd “Internationaal testament” opmaakt.

Een “Internationaal testament” is nuttig vanaf het moment dat er een “vreemd element” aan te pas komt. Dit betekent bijvoorbeeld wanneer de erflater in het buitenland verblijft, of een goed is gelegen in een ander land.

 

Hoe gaat een dergelijke Internationaal testament in zijn werk?

In de eerste plaats moet dit Internationaal testament duidelijk zijn, diegene die het opmaakt moet zich op een duidelijke manier kenbaar maken, de erfgenamen moeten duidelijk vermeld worden, hun adressen moeten nagekeken worden, enz…

Het Internationaal testament wordt overhandigd aan een notaris. Dit gebeurt in het bijzijn van 2 getuigen en de notaris maakt hiervan een “verklaring” op.

 

Vormvereisten

De twee getuigen moeten aanwezig zijn, zij kunnen door niemand anders vervangen worden, zelfs niet door een tweede notaris!

Het Internationaal testament moet schriftelijk tot stand gebracht worden, het mag ook getypt worden maar dit hoeft niet absoluut door de erflater te gebeuren zoals bij het eigenhandig testament. Dit betekent dat zelfs een familielid of een vriend van de erflater het testament kan opschrijven! Ook is het niet belangrijk in welke taal het Internationaal testament wordt opgemaakt.

 

Opgepast!

Een erflater die zijn laatste wil uitdrukt bijvoorbeeld in een filmpje of videoboodschap, kan NIET! Ook een testament met twee opstellen gaat NIET! Alleen de erflater kan een testament opmaken; wenst de partner van de erflater ook een testament op te maken, dan zal deze er zelf één moeten opstellen!

Nadat het Internationaal testament aan de notaris werd aangeboden, zal hij een “verklaring van ontvangst” opmaken.

Wenst u als Belg in het buitenland een Internationaal testament op te maken, dan stapt u best naar een plaatselijke notaris. Deze kan u hierin verder begeleiden.

 

Vanuit het buitenland een Belgische nalatenschap aanvaarden?

De vraag kan ook gesteld worden wat u als Belg in het buitenland moet doen indien u meent aanspraak te kunnen maken op een erfenis in België?

In zo’n geval wendt u zich best tot het consulaat. Het consulaat kan nagaan of de overleden persoon die in België woonde, een testament had opgemaakt. Dit wordt gecontroleerd bij het Centraal Register voor Testamenten (CRT).

 

Info: Solange Tastenoye - VIW

EuroTV.
​
Sins november 2016 is EuroTV online gegaan, een nieuwe leverancier voor de Nederlandse en VLaamse televisie over de hele wereld.
-   30 Zenders
-   Nederlandse en Vlaamse TV
-   Voor TV Box, Pc, Tablet
-   Windows, Mac, Android, Ipad
-   History  van 2 weken terug kijken
-   Goedkoop en betrouwbaar
-   Betalingen per Paypal of Bank

Hoeveel kost EuroTV?
1 maand     600,- THB
2 maanden     1.200,- THB
3 maanden     1.800,- THB
6 maanden     3.600,- THB
1 jaar               7.200,- THB  + 1 maand gratis

Download nu de gratis test: http://nl.eurotv.asia
Uw EuroTV-Team
support@eurotv.asia
http://nl.eurotv.asia
Our mailing address is:
EuroCom Pattaya
20/43 Moo 10
Soi Day Night 2 (naast TukCom)
Pattaya, Chon Buri 20150
Thailand
bottom of page